Kirjoittaja: Anne Heinonen ● 26.09.2018

Verkkokaupan some-kanavien monet kasvot

 

attractive-beautiful-beauty-1000739

Sosiaalisella medialla on tänä päivänä erittäin suuri vaikutus ihmisten elämään. Se ei ole ainoastaan verkostoitumisen työkalu, vaan paikka tiedon jakamiseen sekä vaikuttamisen väline ihmisten ajatteluun sekä käyttäytymiseen.

Jokaisella sosiaalisen median alustalla on oma kohdeyleisönsä, joita yritys voi tavoitella luodessaan kanavalle oman profiilin. Esimerkiksi Pinterest tavoittaa hyvin naisia, Snapchat nuoria ja Linkedin b2b-asiakkaita. Kanava kannattaa valita huolellisesti, ja tuotettavaan sisältöön on panostettava sen mukaisesti.

Sosiaalisella medialla on monta roolia. Mutta millainen rooli sosiaalisen median kanavalla kannattaa olla, jotta se palvelee verkkokauppaasi mahdollisimman hyvin?

Asiakaspalvelu

Sosiaalinen media ei ole ainoastaan oman palvelun ja tuotteiden mainostamista varten. Yritysten tulisi muistaa, että kyse on sosiaalisesta mediasta, eli vuorovaikuttamisen välineestä.

Erityisesti Twitterissä ja Facebookissa asiakkaat odottavat saavansa vastauksen kysymyksiinsä ja reklamaatioihin somen kautta. Se on yritykselle hyvä tapa osoittaa välittävänsä asiakkaistaan, ja kuinka tehokas asiakaspalvelu on.

Myynti

Ihminen käyttää päivästään keskimäärin 2 tuntia ja 15 minuuttia sosiaalisessa mediassa. Se on noin kolmannes päivän online-ajasta. Tämän myötä verkkokauppojen myynti on siirtynyt vahvasti some-kanaviin. Instagramissa verkkokauppias voi merkata tuotteen kuviin, jolloin asiakas voi yhdellä napautuksella päästä kyseisen tuotteen sivuille verkkokaupassa.

Myös Pinterest ja Facebook ovat hyviä kanavia tuotekuvien jakamiseen, sillä kuvat ovat helppo luokitella kategorioihin ja linkata verkkokauppaan.

Viihdyttäminen ja auttaminen

Monet verkkokaupat brändäävät asiantuntija-asemaansa, ja hakevat paikkaa ensisijaisena tiedonlähteenä koskien alansa palvelua ja tuotteita. Verkkokaupan sosiaalisen median kanavat ovat siis hyvä keino tarjota alan tietoa asiakkaille, mutta myös tarjota inspiraatiota ja viihdykettä.

Yritä painottaa viestinnässäsi päivityksiin, joita asiakkaat haluavat jakaa, jolloin sana yrityksestäsi leviää. Yleinen sääntö on 80% mielenkiintoista ja jaettavaa sisältöä, 20% oman palvelun mainostamista.

Tiedottaminen

Onko verkkokaupassasi tulossa käyttökatkos, uusi mallisto tai haetaan lisää työntekijöitä? Verkkosivut ja sähköposti ovat hyviä tiedottamisen välineitä, mutteivat mahdollista vuorovaikuttamista kuten sosiaalinen media. 

Minkä alustan valitsen?

Kuten sanottua, jokaisella sosiaalisen median alustalla on oma kohderyhmänsä. Jokaiseen alustaan ei kannata hypätä mukaan, sillä väärään paikkaan keskittyminen vie vain turhaa resursseja.

Käy läpi kilpailijoita (myös muista maista!), ja mitä kanavia he käyttävät markkinoinnissaan. Seuraajien ja päivityksistä aiheutuvien keskustelujen perusteella näet, kuinka onnistuneesti he ovat löytäneet kohderyhmänsä. Muista luoda jokaiselle kanavalle oma sisältösuunnitelma, jotta voit hyödyntää kanavien ominaisuudet parhaiten.

Topics: verkkokauppa