Kirjoittaja: Anne Heinonen ● 19.09.2018

Verkkokauppias, varaudu joulun toimituksiin ajoissa

 

chinda-sam-185434-unsplash

 

Joulumyynnin ajatteleminen syyskuussa voi tuntua turhalta, mutta kauppiaan tulisi varautua kyseiseen sesonkiin huolellisesti. Kuluttajat ovat heränneet kotimaisten verkkokauppojen nopeaan kasvuun, ja yhä useampi hankkii joululahjat netistä. Verkkokaupoissa on siis odotettavissa ruuhkaa ja painetta saada paketit lähtemään ajoissa.

Olemme aiemmiin kertoneet viisi vinkkiämme nopeampiin verkkokaupan toimituksiin, jotka tiivistetysti ovat:

  1. Sijoita käyttöyhteystuotteet varastossa lähekkäin.
  2. Pakkaa tuotteita jo valmiiksi.
  3. Tulosta pakettikortit kerralla.
  4. Ota käyttöösi useampi kuljetusyhtiö.
  5. Rutinoi toimitusten käsittely työpäivääsi.

Jouluna verkkokauppojen kilpailu on kovaa, ja me uskomme logistiikan olevan joulun ajan kilpailun keskiössä, sillä asiakkaille on tärkeää saada joululahjat ajoissa. Nappaa muistiin siis viisi vinkkiämme nopeampiin verkkokauppatoimituksiin, mutta muista myös nämä:

1. Asiakasinformaatio oikeassa paikassa

Jouluna asiakkaat etsivät verkkokaupasta tiedotteita joulun ajan toimituksista. Tiedotteessa tulisi muun muassa kertoa, mihin mennessä tilaus tulee tehdä, jotta se ehtii pukin konttiin. Tällaisen informaation puuttuessa asiakkaat saattavat jopa siirtyä asioimaan toiseen verkkokauppaan.

On siis kannattavaa kertoa aikataulusta selkeästi etusivulla ja tuotteiden yhteydessä. Ota selvää valitsemiesi kuljetusyhtiöiden asettamista joulun tärkeistä päivämääristä, ja heijasta niitä verkkokauppasi asiakasinformaatioon. Kun asiakas siirtyy maksamaan tuotteita, viimeistään kassavaiheessa pitäisi lukea tieto, ehtiikö toimitus jouluksi.

2. Suunnittele kampanja huolellisesti

Mieti, millaisen joulukampanjan suunnittelet. Kuinka paljon työaikaa olet valmis käyttämään siihen?

Osallistava some-kampanja, jossa valitset myöhemmin voittajan ja neuvottelet hänen kanssaan palkinnosta, voi olla aikaavievä, eikä välttämättä tuota myyntiä samalla tavalla kuin haluaisit.

Mutta jos esimerkiksi tarjoat tietyt tuotteet alennukseen, tai kahdesta käyttöyhteystuotteesta yhteisalennuksen, pystyt pakkaamaan tuotteita jo valmiiksi. Ohjaamalla asiakkaat haluamiesi tuotteiden äärelle säästät omaa aikaasi.

3. Kerro toimituksista oikeissa mainospaikoissa

Nopeat toimitukset ovat edelleen myyntivaltti, ja haluat korostaa niitä mainoksissasi. Kannattaa hyödyntää ainakin Facebookin, Instagramin ja Googlen mainoksia. Loppupeleissä mainospaikka kuitenkin määräytyy kohderyhmäsi mukaan.

4. Hanki logistiikkakumppani

Logistiikkakumppanin avulla saat useiden kuljetusyhtiöiden toimitukset käyttöösi yhdellä sopimuksella. Tällöin asiakkaillesi avautuu entistä monipuolisemmat ja edullisemmat toimitustavat, mutta myös nopeammat, kun toimituksillasi on parempi peitto esimerkiksi koko Euroopan alueelle.

Muuta huomioitavaa

Joulu tarkoittaa kiirettä, ja kiire tarkoittaa tavaran liikkumista. Varaudu siis myös:

  1. Varaston riittävyyteen. Myyntitrendejä seuraamalla voit arvioida, mitä tuotteita tarvitset varastoosi eniten. 
  2. Palautuksiin. Tuotteiden liikkuminen tarkoittaa myös osan palautumista takaisin, varsinkin kun vastaanottaja ei itse ole valinnut tuotetta. Erityisesti vaihtojen hoitaminen nopeasti on tärkeää, jotta asiakas pääsee nauttimaan joululahjana saadusta tuotteesta nopeasti.

Verkkokauppiaan kannattaa ottaa ylös dataa joulun myynnin menestymisestä, jota voi hyödyntää ensi vuoden kampanjassa. Mikä onnistui? Mikä epäonnistui? Kuinka tuloksia voi nostaa ensi vuonna? Olisiko uudelle työntekijälle tarvetta?

Topics: Sesonkimyynti