Kirjoittaja: Anne Heinonen ● 17.10.2018

WooCommerce vai Shopify?

 

architectural-design-architecture-brick-wall-4228443

WooCommerce ja Shopify ovat monipuolisuutensa ja helppokäyttöisyytensä ansiosta nousseet maailman suosituimmiksi verkkokauppaohjelmiksi, vaikka käytettävyydeltään ovatkin erilaisia. Siinä missä WooCommerce on Wordpressiin asennettava laajennus, Shopify tarjoaa verkkokauppiaalle kaiken sivutilasta lähtien. Valintaan vaikuttaa siis hyvin paljon se, kuinka paljon yrittäjä on valmis hallinnoimaan verkkokaupastaan.

Shopifylla ja WooCommercella on muitakin eroja, jotka löytyvät vertailussa tästä artikkelista.

Design

Shopifyn teemat ovat usein näyttäviä ja soveltuvat erinomaisesti mobiilikäyttöön. Kauppias voi muuttaa ulkoasun värit oman brändinsä mukaiseksi. Shopifylla on useita suunnittelijoita, jolloin teemojen ulkoasussa tulee hyvin vaihtelua.

Shopifyn teemat ovat usein hintavia, mutta muutama ilmainenkin löytyy. Jos kauppias päätyy ilmaiseen teemaan, kannattaa selata erityisesti kilpailijoiden kaupat läpi, ettei tule valikoitua samanlaista. Teemoja voi selata täältä.

WooCommerce soveltuu miltei kaikkiin Wordpress-teemoihin, joten valikoimasta löytyy tuhansia erilaisia teemoja. Myös hintahaarukka vaihtelee hyvin paljon, sillä Wordpressin teemoja voi kuka tahansa koodaustaitoinen tehdä. Tämän myötä myös laatu vaihtelee hyvin paljon. Kannattaa kuitenkin selata ensisijaisesti läpi WooCommercelle tarkoitetut teemat, sillä niiden suunnitteluun on yleensä käytetty kaupallisempaa silmää. Themeforest on erinomainen paikka teemojen etsintään.

Hinta

Shopify on kuukausihintainen palvelu, johon kuuluu oletuksena maksamisen transaktiokulut. Transaktiokulut vaihtelevat valitun palvelun mukaan.

Kuukausihinta lähtee 29 dollarista kuukaudessa, mutta transaktiokulu on suurempi kuin kalliimmissa palveluportaissa. Se on kuitenkin riittävä pienelle ja miksei keskisuurellekin verkkokaupalle. Shopify kuitenkin tarjoaa palvelunsa mukana sivutilan, joten kaupan pystyttämisessä tarvitsee maksaa ainoastaan palvelusta.

WooCommerce on ilmainen lisäosa ilmaiseen Wordpress-alustaan. Kauppiaan kuitenkin tulee hankkia sivutilansa itse. Sivutilan hinta riippuu paljolti siitä, hankkiiko kauppias kalliimman webhotellin vai ainoastaan sivutilan. Wordpress ja WooCommerce virallisesti suosittelevat hankkimaan sivutilan Bluehostilta.

Käytettävyys

Sekä Shopify että WooCommerce asennetaan setup wizardin kautta. Shopifyssa käyttöönotto on tehty erittäin helpoksi ja ohjeistavaksi, jolloin aloittelevakin verkkokauppias pääsee vauhtiin nopeasti.

WooCommercen setup wizard on myös helppokäyttöinen, mutta sinne asti päästäkseen verkkokauppiaan pitää tehdä suurempi työ. Ensin hankitaan domain, sitten asennetaan Wordpress, johon asennetaan WooCommerce ja sille valikoitu teema, jonka jälkeen pääsee setup wizardiin. Verkkokauppiaan työ kuitenkin on vaativaa, joten monivaiheisemman asennuksen ei pitäisi säikyttää yrittäjää.

Molemmissa hallintapaneelit ovat selkeät, mutta Shopifylla hallinnointi on selkeästi rajoittuneempi. WooCommerceen kuka tahansa voi luoda lisää lisäosia, jolloin muokkausvaraa on enemmän.

Kieli

Shopifyn hallintapaneelissa voi valita kieleksi englannin, ranskan, saksan tai japanin. Kauppa on yksikielinen (myös suomi valittavissa), mutta saadakseen useamman kielivaihtoehdon täytyy maksaa kuukausihintaisesta lisäpalvelusta. Muitakin tapoja toki on, esimerkiksi lisäämällä kolmannen osapuolen keksimän koodinpätkän tai luomalla toisen kaupan rinnalle, mutta lisäpalvelu on luultavasti yksi varmoimmista tavoista saada kauppa toimimaan.

WooCommerce on lähtökohtaisesti englanniksi, mutta sitä käännetään aktiivisesti eri kielille. WooCommerce-kaupan saa myös suomeksi.

Yhteenveto

Shopifyn ja WooCommercen suurin ero on siinä, haluaako yrittäjä täyden palvelun paketin vai ainoastaan pohjan, johon voi rakentaa kaupan itse. WooCommerce kannattaa valita, jos haluaa täyden kontrollin kaupastaan ja harkitsee siihen erilaisten lisäosien asentamista. WooCommerce-kauppiasta ei haittaa, vaikka joutuu käyttämään enemmän aikaa verkkokaupan rakentamiseen.

Shopify kannattaa valita, jos etsii helppokäyttöisyyttä. Shopify-kauppias on valmis maksamaan lisäpalveluista ja palvelimen ylläpidosta. Shopify-kauppias ei myöskään välitä teknisistä yksityiskohdista, vaan haluaa jättää ne muille keskittyäkseen itse kaupankäyntiin.

Topics: verkkokauppa